9629VGTA V na bardzo słabym komputerze? Czemu nie! Recenzje | PC | 28.05.2015 przez RAFkin
Encyklopedia: Grand Theft Auto V

Nie ma żadnych problemów, aby móc odpalić najnowszą odsłonę GTA na komputerze sprzed ~ 7 lat (2008 rok) nie spełniając przy tym żadnych minimalnych wymagań (no może poza pojemnością dysku i systemem), lecz o pełnym komforcie i zadowalającej grafice można oczywiście zapomnieć.
Można za to bez obaw siać zniszczenie Michaelem, Franklinem czy Trevorem.
Od Redakcji: Tekst jednego z najbardziej aktywnych użytkowników GTASite.pl  - RAFkina. Porusza on temat, który z pewnością zainteresuje graczy na słabszym sprzęcie. GTA V to nie tylko niesamowite efekty graficzne lecz również bardzo dobra optymalizacja, dzięki czemu Rockstar odkupił swoje winy za rok 2008 i premierę GTA IV na PC. Miłej lektury!
 
Jest już wszędzie wystarczająco dużo recenzji nt. ogólnych aspektów V-tki, związanych z grafiką i grywalnością, dlatego postanowiłem nie pisać tego co już jest tylko zająć się czymś czego jeszcze nie było.
 

GTA V na bardzo słabym komputerze? Czemu nie!
 

GTA V
 
GTA V
 
Na początek przedstawię specyfikację komputera, na którym było testowane GTA V:
 
Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5200 2,5x2
Pamieć RAM: 3GB DDR2
Karta grafiki: GeForce 9500GT 1GB
OS: Windows 8.1
 
oraz minimalne wymagania:
 
Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz (cztery rdzenie) lub AMD Phenom 9850 2.5 GHz (cztery rdzenie)
Pamięć RAM: 4GB
Karta grafiki: GeForce 9800 GT (1 GB pamięci) lub Radeon HD 4870 (1 GB pamięci)
 
Zatem nie było tutaj ani czterordzeniowego procesora, ani 4GB pamięci RAM czy karty grafiki.

GTA V
 
Odniośnie samej grywalności... Nie da się przy takiej specyfikacji oczekiwać kto wie jakich cudów, ale da się grać. Z całą pewnością, optymalizacja jest tutaj o niebo lepsza niż w GTA IV. Gdyby GTA IV również nie było portem z konsol to cała sytuacja wyglądała by pewnie znacznie inaczej.
Zdarzają się poniekąd lekkie ścinki a czasem dość mocniejsze ze względu na nienadążanie wczytywania się tekstur i wspomniane opóźnione wczytywanie tekstur. Dzieje się tak głównie przy szybkiej jeździe samochodem. I tylko to jest największym minusem.
 
Średnio  było 20-30 (czasem lekko ponad) fps'ów przy roździelczości 800x600, podobnie było też przy 1024x720 lecz można już było odczuć różnicę.
Przy 1280x960 były już trudności z osiągnięciem dość komfortowej rozgrywki. Największa uzyskana ilość fps'ów przy takiej roździelczości wynosiła 54. Najgorzej gra odczuwała opady deszczu, które nawet na niskich ustawieniach wyglądały bardzo ładnie.
Warto też zaznaczyć, że minimalne ustawienia jakie można ustawić (dotyczące m. in. tekstur) to średnie.
(kliknij w zdjęcie, aby powiększyć)

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V
 
GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V

GTA V
 
Podsumowując nie jest wcale źle, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że na komputerze sprzed ok. 7 lat można odpalić grę z 2015 roku. Na nieco wyższej specyfikacji komputera było by już dość zadowalają rozgrywka.
Spodziewałem się dość dobrej optymalizacji, zwłaszcza, że te zadanie należało do ekipy, która optymalizowała grę Max Payne 3. Spodziewałem się, że ich słowa
o wzięciu sobie do serca poprawy optymalizacji nie będą tylko słowami, ale po tym co zobaczyłem przeszli samych siebie. Rockstar naprawdę mocno się postarał.
Całkiem możliwe, że mogło być jeszcze lepiej, ale poszło by to na niekorzyść rynku
z podzespołami komputerowymi, który mógłby się nieco zatrzymać ze względu na to, że spora ilość osób po prostu nie modernizowałaby komputera czy kupowała nowego.
Mimo wszystko przechodzenie fabuły czy grę w GTA Online lepiej pozostawić dla komputera z lepszymi podzespołami.
 

GTA V


Recenzja może się przydać komuś kto ma wątpliwości związane z dopracowaniem gry.

Mimo, że zawartość dotyczy kwestii optymalizacji i grywalności na słabszych komputerach to końcowa ocena gry będzie dotyczyła całości.

 
 
---
 
Warto zainteresować się również specjalnym patchem od Ragnosa1997, który zajmuje się wydawaniem patchy pod najbardziej wymagające gry, dzięki czemu słabsze komputery mają szansę uruchomić daną gierę. Patch obsługuje również GTA V. Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.
 
 

Oceń recenzję:
+ +9 -

Werdykt

10

RAFkin RAFkin Jeżeli ktoś chce zagrać w najnowszą odsłonę dla grywalności a nie dla samej grafiki to bez obaw może to zrobić.
GTA V na bardzo słabym komputerze? Czemu nie!
9.5
10
9.5
  • + Odczuwalny klimat nawet na najniższych ustawieniach
  • + Bardzo dobra optymalizacja
  • + Świetna grywalność
  • + Bardzo dobrze wyglądają pogoda
  • + Zróżnicowane tereny o dużych rozmiarach
  • + Zróżnicowane możliwości
  • + Ilość pojazdów
  • + Swoboda
  • + Postacie
  • + Muzyka
  • + Fabuła
  • _ Drobne spadki fps'ów oraz niekiedy mocniejsze
  • _ Czasami nienadążające wczytywanie się tekstur
  • _ Wygląd morza i zieleni
  • _ Większe spadki fps'ów podczas deszczu
  • _ Drobne bugi i niedopracowania
r e k l a m a

Komentarze (38) Skomentuj Obserwuj

 
Poziom: 17
kamilex675 dodano: 28.05.2015, 20:30
Tak, komentuję pierwszy...

Zatem fajnie, że pokazałeś screeny, opisałeś odczucia. Ogólnie podoba mi się ta recenzja.
Teraz powiem, jak sprawa wygląda u mnie.

Mój komputer to:
Q6600 (4x2,4Ghz), GeForce GTX560 1GB GDDR5, RAM 8GB DDR2, Windows 8.1.

Generalnie gra działa płynnie na najwyższej możliwej rozdzielczości (1680x1050), wysokich ustawieniach. W takim zestawieniu gra dosyć często crashuje i gubi tekstury (tak, jak wspomniałeś, przy szybszej jeździe samochodem/motocyklem). Zmniejszenie ustawień na nieco niższe (przyznam, że pomógł mi GeForce Experience) wyeliminowało problem crashowania, jednak tekstury nadal są gubione. Dzieje się tak też wtedy, kiedy wszystkie ustawienia zmienię na możliwie najniższe, także rozdzielczość. Karta ma 1GB VRAM. Z tego, co wiem, to dość częsty problem. Da się jednak grać, w tej chwili (po 1,5 miesiąca - dziś mamy 28 maja) mam 80% ukończenia i 77 level w GTA Online.
A dodam, że zaczynałem z E8400 (2x3.00Ghz), kartą 9800GTX+ 512MB GDDR3 i 4GB RAM DDR2. I również dało się dosyć komfortowo grać. Optymalizacja na zdecydowany plus.
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[91.189.***.***]
ZiomX dodano: 28.05.2015, 21:33
Ja polecam poradnik Co prawda nie daje full wypas efektów ale pare fps więcej się napewno przyda :)
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 13
Bartolomeo Bartolini do ZiomX dodano: 28.05.2015, 21:34

ZiomX napisał:

Ja polecam poradnik Co prawda nie daje full wypas efektów ale pare fps więcej się napewno przyda :)


https://www.youtu(...)eH5yHpXU
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[89.66.***.***]
MOD dodano: 28.05.2015, 22:06
https://www.gta5-mods.com/misc/gta-5-for-super-low-pc-s
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.30.***.***]
sugar dodano: 29.05.2015, 08:22
Jak napisalem kilka miesiecy temu ze spokojnie pojdzie na srednim kompie z 4 rdzeniami 4gb ramu i grafika 1gb to mnie wysmiali tutaj, ze gtav to bedzie potwor i bedzie mial wymagania jak z NASA. Do autora tekstu mozna jeszcze calkowicie wylaczyc cienie, gra wtedy co prawda graficznie bardzo duzo traci, ale sporo fpsow mozna zyskac.
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 13
Bartolomeo Bartolini dodano: 29.05.2015, 10:30
https://www.youtube.com/watch?v=Q5QRWPgvkyE Tutaj nagrałem jak wygląda gra i ile jest ścinek w gta na laptopie z kartą amd. Nie ma coprawda 60 fps ale te 40 na rozdziałce 720p śmiga na średnio wysokich :)
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.27.***.***]
Sauron dodano: 29.05.2015, 16:56
a sprawdził ktoś czy chodzi hehe na 32 bit ?? próbował ktoś ?? :D
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 13
Bartolomeo Bartolini dodano: 30.05.2015, 14:17
Nagrałem poradnik w jak łatwy sposób zwiększyć ilość fps w gta v mając słaby komputer
https://youtu.be/3-fzyVk6Sd4 Zapraszam. Może komuś to sięprzyda . Pozdrawiam :)
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[87.101.***.***]
Rafiki dodano: 30.05.2015, 17:43
Mogłeś dodatkowo całkowicie wyłączyć cienie i obniżyć wszystkie ustawienia na 0, wtedy zyskałbyś stabilne 30FPS, ale stracił na wrażeniach, dlatego też R* zdecydował się zablokować niektóre możliwe ustawienia w grze.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 18
Pandicorn dodano: 30.05.2015, 19:58
Bardzo to fajnie wszystko wygląda, mimo wszystko nie wyobrażam sobie gry w takiej jakości :D
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 18
deton24 dodano: 31.05.2015, 16:46 | Edytowano 1 raz. Ostatnio: 31.05.2015, 16:53
Gra kosztem pokombinowania przy pewnie jakiś blokowanych opcjach, jak ktoś napisał wyżej, zapewniła by stabilne 30fps. Bo spadki do 20-tu, to takie sobie imho, chodź jak napisano, do singla może być, online lepiej nie. I 800x600 na screenach może wygląda lepiej, ale na monitorze to już bardzo średnio. A proca w tym wypadku pewnie da się pognać i da to najwięcej, jakieś tam OC. Ale ogólnie na niskich detsach nawet wygląda to wszystko nie najgorzej. A bez kombinacji to tak samo jak napisali, patche: 1. https://ragno(...)hclient/ ew. 2. https://www.youtu(...)BE9PKpGQ i 3. Game Booster, chodź nie zawsze pomaga.
Tak oto pogramy na starym dwurdzeniowcu z GPU naprawdę taką sobie.
i ciekawe jak bardzo tekstury znikają na 512VRAM na GPU, i czy gra się włącza.
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 29
XdtgS dodano: 29.05.2015, 20:09
Od pytań typu "Pójdzie mi?" jest specjalny temat....
http://gtasi(...)we_.html
+ -2 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[82.139.***.***]
drfghjkl do XdtgS dodano: 30.05.2015, 22:03
to po chol.re robić temat o minimalnych ustawieniach a rzeczywistą wersją co do uruchamiania gier jak zapytać ludzie nie mogą. Ja tu zaglądam sporadycznie i nie chce mi się np przeszukiwać strony by zadać jedno pytanie. Jak by administrację te komentarze gryzły w jakiś sposób.
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
micholes do XdtgS dodano: 31.05.2015, 19:29
Gdybys miał słabszy komputer to inaczej bys gadał. Nienawidzę ludzi, którzy myślą tylko o sobie. Masz lepszy komp??? to sobie graj w GTAV a od nas się odwal. Nie musisz tu zaglądać
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
MAREKWOLNY1993 dodano: 01.06.2015, 10:08
czyli na moim lapku by poszlo xD
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 22
Komar_2 dodano: 01.06.2015, 11:11
Bardzo fajny artykuł. Sam przez jakiś czas przymierzałem się do napisania czegoś podobnego, niestety nadmiar pracy mi nie pozwolił.
Testowałem grę na trzech sprzętach.
1. Q6700 podkręcony na 2.9Ghz 8GB RAM i GTX 750 1GB - gra chodzi płynnie na normalnych i 1600 rozdzielności. Mam też GTX 570 ale nie sprawdzałem jaka jest różnica, gdyż są problemy ze zmieszczeniem wszystkiego w obudowę.
2. Dell Inspiron R17 I7-3630QM i GTA650M - gra się przyjemnie na wysokich ustawieniach i pozwala przyjemnie spędzać czas z GTA gdy jestem na wyjazdach.
O I7-970 już wspominać nie będę bo taki sprzęt pozwala grać na bardzo wysokich/ultra.
Szczerze gra jest super, optymalizacja rewelacja przy IV, przyjemnie jest podziwiać miasto z pobliskich gór. Niestety wydaje mi się, że R* trochę nie wykorzystał możliwości terenu i przez to fabuła jest o wiele krótsza niż ta w IV.
Postawili na online i tym trochę nadrabiają i przyciągają graczy na wiele godzin.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.25.***.***]
fakelol dodano: 31.05.2015, 20:10
Przez 10 lat można by juz uzbierać te 600zł na PS3/X360, a nie grać w grę, która jest cudem graficznym i sprawdzać ją do wyglądu kupy, bo kogoś nie stać.
+ +2 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
micholes do fakelol dodano: 31.05.2015, 22:08
Wiesz może i mozna uzbierać na konsole ale ja nie lubię konsol. Nawet gdybym dostał na prezent to bym komus sprzedał
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.11.***.***]
fakelol do micholes dodano: 01.06.2015, 11:04

micholes napisał:

Wiesz może i mozna uzbierać na konsole ale ja nie lubię konsol. Nawet gdybym dostał na prezent to bym komus sprzedał


Tu nie chodzi o to czy lubisz czy nie. Powyższe zrzuty pokazują tylko to jak ktoś będzie się jarał GTA V dostając zaledwie 10% gry, a sama gra wygląda gorzej niż ta na starych konsolach, więc jaki jest tego sens skoro 90% potencjału GTA V to grafika? Nawet 1500 na nowe konsole to nie dużo, szczególnie że tyle na PC kosztuje dobra karta graficzna. Zdaję sobie sprawę że art powstał głównie aby pokazać że można zagrąć w GTA na starym sprżęcie, ale... litości.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
micholes do fakelol dodano: 01.06.2015, 13:58
GTA V na PC ma gorszą grafikę niż na starych konsolach??? Chyba czas do okulisty
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.11.***.***]
fakelol do micholes dodano: 01.06.2015, 14:37
Chyba powinieneś w końcu zabrać się do nauki i wrócić do podstaw, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
+ -1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
micholes do fakelol dodano: 02.06.2015, 13:57 | Edytowano 1 raz. Ostatnio: 02.06.2015, 13:58
Chyba pisanie ze zrozumieniem się kłania. Twoje słowa "a sama gra wygląda gorzej niż ta na starych konsolach"
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 45
Mofiros2000 dodano: 02.06.2015, 17:40
Myślę że użytkownikowi fakelol chodziło o to, że jaki jest sens kupować GTA V na PC i grać na najniższych ustawieniach, przez co gra wygląda gorzej niż na starych konsolach.
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 24
micholes do Mofiros2000 dodano: 02.06.2015, 20:31
To mógł to napisać w koncu on wie co chce przekazać a my nie musimy być jasnowidzami
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 19
GTA135345 dodano: 13.09.2015, 15:23
Tak mam wyłączone AA i inne tego typu pierdoły bo są mi zbędne :) w sumie równie dobrze mógłbym grać na średnich bo ta gra nawet na niskich wygląda w miarę dobrze według mnie :)
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
RygielV3 do GTA135345 dodano: 13.09.2015, 15:25
Średnie w GTA V to akurat minimum xD
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 19
GTA135345 dodano: 13.09.2015, 15:28 | Edytowano 1 raz. Ostatnio: 13.09.2015, 15:29
Nwm XD jak zainstalowałem to od razu miałem wysokie :D tylko te pierdoły offnełem i było git :D Niedługo i tak planuje zmianę sprzętu bo ten już pada po swoich przeżyciach :D
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
RygielV3 do GTA135345 dodano: 13.09.2015, 15:37
Autowykrywanie ustawień, ale autowykrywanie nie działa na zasadzie najlepsza jakość/optymalizacja, tylko jakość, abyś miał minimum 30fps na tej rozdzielczości.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.31.***.***]
Jax dodano: 14.03.2016, 17:17
Gdzie to się pobiera ??
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 16
bartek2016gta dodano: 14.03.2016, 20:53
Czyli na laptopie mi pojdzie? jak tak to wielki szacun...
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 9
ADI3287 dodano: 09.05.2016, 17:03
Pomoże ktoś otóż mam GTA V właśnie na komputerze,ale gdy PC się nagrzeje to pojawiają się lagi :( Wydaje mi się,że ustawienia mam niskie,ale mimo tego lagi wciąż są. Mogę jeszcze coś zrobić ?
Dane mojego PC
AMD Athlon II X4 620 2.6 Ghz
GeForce GT 630
4 GB
Windows 8.1 PRO
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 19
GTA135345 dodano: 13.09.2015, 14:12
Mój złom:
Intel Core 2 Duo 2x3,00GHz
4GB RAM DDR2 800MHz
AMD Radeon HD6850 1GB
o dziwo GTA V na wysokich w 1440x900 da się grać w 30-50fps co jest moim zdaniem szokiem termicznym na takim antyku :)
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 40
alicjaess do GTA135345 dodano: 13.09.2015, 14:25
JAKIM CUDEM? Ja mam podobną specyfikacje, ciut lepszą chyba a mi fps skaczą od 15 do 22... :/
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
RygielV3 do alicjaess dodano: 13.09.2015, 15:17
Wiesz, wysokie w gta nie oznaczają wszystkich ustawień na wysokich, może tekstury, cienie, odbicia, bez tych wszystkich AA, i różnych innych filtrów, oraz o innym zróżnicowaniu przechodniów, ilości pojazdów, oraz odległości wczytywania detali. Zależy też na jakiej rozdzielczości grasz, kolega może ma te 30-50fps przy 1440x900, a ty masz 15-22 przy 1920x1080. Jednak niby nie taka duża różnica w rozdzielczości, ale potrafi zróżnicować ilość FPS :)
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 40
alicjaess do RygielV3 dodano: 13.09.2015, 18:28
Pomoże mi ktoś? :( napisałam w temacie na forum o specyfikacji: http://gtasi(...)l?page=4 gdzieś powinien być mój post. Wiem, że procesor i karta graficzna są poniżej minimala, ale może dałoby się coś zdziałać. Bo tak to gra mi chodzi nawet ok, są lekkie ścinki ale to jednak przeszkadza na dłuższą metę. Benchmark pokazał od 15-22 FPS, ale tak to jest troszkę więcej w "chodzie".
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 9
ADI3287 do GTA135345 dodano: 09.05.2016, 17:06
A jak dopasowałeś ustawienia,bo ja mam chyba na możliwie najniższych ustawieniach,ale jak komputer się nagrzeje po ok. 10 min to mam lagi.Wydaje mi się,że mam tylko gorszy procesor,a resztę wymagań spełniam.Doradzisz coś ?
Dane mojego PC :
AMD Athlon II X4 620 ( 2.6 Ghz )
GeForce GT 630
4 GB
Windows 8.1 PRO
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 59
RAFkin do ADI3287 dodano: 09.05.2016, 22:02
Sprzęt z górnej półki wiadomo to nie jest, lecz bez problemu powinien dawać sobie z minimalnymi ustawieniami, a nawet nieco wyższymi minimalne. W procesorze masz 4 rdzenie, on 2, ale z uwzględnieniem Intela i AMD

Sprawdź temperatury podzespołów. Jeżeli nie była wymieniana pasta termoprzewodząca w procesorze - wymień ją. Zwłaszcza po dłuższej eksploatacji komputera. Znaczenie mają też dokładne podzespoły, bo niekoniecznie te 4GB czy płyta główna jest wystarczająco wydajna, ale to bym pominął.
W takim przypadku pierwsza myśl jaka mi się nasuwa odnosi się do przegrzewania jakiejś części. Zwłaszcza, że dzieje się tak po dość krótkim czasie.
Miej tylko na uwadze, że jest to tylko moje doradzenie, a nie odnalezienie głównej przyczyny.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 4
Adrianegg dodano: 24.07.2016, 11:50
Ty mówisz że masz słaby PC?
To ja się pytam, czy odpale GTA 5 na 1,8 Ghz i 1GB Ramu.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]

Komentarze (38 opinii) Skomentuj

Znajdź nas w sieci



X

Informujemy, że strona www.gta.net.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies . W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.