5370VWielce oczekiwany powrót do słonecznego Vice City Recenzje | PS3 PS2 PSP | 10.02.2014 przez Redakcja GTA Site
Encyklopedia: Grand Theft Auto: Vice City Stories

Nadszedł czas na kolejną (być może ostatnią) część GTA z serii 'Stories'. Tym razem zamieszkamy w starym, dobrym Vice City. Pełna nazwa najnowszego dzieła Rockstar Games brzmi GTA: Vice City Stories i znów (tak jak LCS) wydana została początkowo tylko na PlayStation Portable. VCS kradnie nam mnóstwo czasu wciągającą fabułą i oczywiście samym klimatem, który jest - jak w każdej części - świetny. 

Vice City Stories dorównuje, a niekiedy nawet przewyższa pod względem możliwości Liberty City Stories. Ale czy fabuła jest równie wyśmienita? A może nawet lepsza?

 

Akcja gry toczy się w latach osiemdziesiątych minionego wieku, a dokładnie w roku 1984 - dwa lata przed akcją GTA: Vice City. Jak już wcześniej napisałem, ponownie mamy okazję zagrać w pięknym, jasnym, różowym, słonecznym Vice City. Postacią, którą będziemy kierowali w tej grze jest niejaki Victor Vance, brat Lance'a (w VCS jeszcze żyje). Victor ma 28 lat i jest gangsterem oraz byłym wojakiem (kapralem), służącym w U.S. Marines. Powraca to Vice i wkracza w świat gangsterki, miesza się w podejrzane interesy oraz zabija bez skrupułów (jak w każdym GTA...). W tej grze jak i w poprzednich częściach, chodzi oczywiście o władzę. Powoli pniemy się po szczeblach mafijnej drabiny.
 

W grze możemy natknąć się na ostre słownictwo, brutalność i tym podobne rzeczy, więc raczej VCS kwalifikuje się do tych gier, które są przeznaczone dla dorosłych ludzi. Powracając do rozgrywki... W grze wprowadzono mnóstwo nowych możliwości, których nie było w LCS, np. pływanie, przemieszczanie się przy pomocy pojazdów wodnych lub latających oraz kupowanie posiadłości biznesowych. Oczywiście posiadacze PeCetów i konsol starej generacji (PS2), widzieli już te rzeczy w GTA: San Andreas.
Warto wspomnieć także, że Vice City Stories zostało obdarzone wbudowanym multiplayerem, który ma aż dwukrotnie więcej trybów gry! Nie trzeba dodawać, że wiele z nich jest naprawdę wciągających! To kolejna rzecz, która odróżnia LCS od VCS.

Słów kilka trzeba też powiedzieć o muzyce. Jak zawsze jest ona dopasowana do klimatu gry. Niektóre 'stare' radia z VC zostały, ale też kilka jest nowych, np. Paradise FM (muzyka disco) lub VCFL (muzyka Soul), w którym możemy usłyszeć nawet Rick'a James'a!


Podsumowując... W nowym Grand Theft Auto nic innowacyjnego - prócz fabuły - nie ma (dlatego też nie napisałem o tej grze zbyt dużo), ale to ciągle jest GTA, które ma świetny klimat! No i jeszcze powrót do tego różowego Vice... Nic nie robić, tylko grać! Tak więc GTA: Vice City Stories, jest raczej... ba! Z pewnością najlepszą grą okresu zimowego na PSP! Gdybym mógł kupić jedną grę na PSP, to nie wahał bym się i od razu sięgnął po VCS.


Oceń recenzję:
+ +21 -

Werdykt

8.5

Redakcja GTA Site Redakcja GTA Site Druga odsłona GTA w serii Stories prezentuje się znakomicie. Powrót do Vice City był oczekiwany przez wielu graczy. Gra sama w sobie nie zawiodła. Fabuła jak i sama gra dają nam dziesiątki godzin czystej rozrywki!
Wielce oczekiwany powrót do słonecznego Vice City
8
9
9
  • + Fabuła
  • + Klimat
  • + Kilka nowych możliwości
  • + Tryb dla wielu graczy
  • + Muzyka
  • _ Mało innowacyjnych rozwiązań
  • _ Dużo drobnych błędów(np. praca kamery, czasami powolne wczytywanie mapy)
r e k l a m a

Komentarze (27) Skomentuj Obserwuj

 
Poziom: 15
ZłowieszczyZiemniak dodano: 01.03.2014, 18:42
Czy warto kupować na 4s? Bo boje się o grywalność i jakość rozgrywki :/
+ +3 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 31
Matiman7 dodano: 16.03.2014, 01:21
Dobra recenzja.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 30
Matri11110 dodano: 04.03.2014, 13:59
Dobra, gra ale lbs lepsze ^^
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 23
Cysiek do Matri11110 dodano: 05.03.2014, 02:53
VCS bije klimatem i muzą LCS tak samo Vice City trójkę :D
Handluj z tym :D
+ +3 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 51
Kubixxx do Cysiek dodano: 06.03.2014, 14:05
Rockstar ma tendencję do "powtarzania" niektórych piosenek w kolejnych częściach. Dlatego tak bardzo zapamiętałem soundtrack z Liberty City Stories.
Co ciekawe jest tutaj nawiązanie do San Andreas gdzie możemy usłyszeć "Deep Cover" Snoop Dogga oraz Dr. Dre. W LCS mamy do czynienia z "Twinz Deep Cover" Big Punishera i Fat Joe. Takich smaczków jest więcej, ale zostawię ten materiał do bloga :)
Soundtrack z Vice City Stories nie odbiega klimatem od słonecznych lat 80-tych. Idealna robota Rockstara! Tak jak napisałem w becie strony GTASite, "In The Air Tonight" Phila Collinsa niszczy. Piękne odwzorowany koncert! (na YT można go złapać, jak ktoś zainteresowany to podeśle link ;p)

+ +4 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 45
Mofiros2000 do Kubixxx dodano: 22.03.2014, 10:48
Nie zgadzam się z twoim zdaniem lecz je szanuję.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 21
cwiercfunciak_z_serem dodano: 27.03.2014, 13:02 | Edytowano 1 raz. Ostatnio: 27.03.2014, 13:03
VCS ma u mnie wielkiego plusa za checkpointy w misjach pojazdów (np. policja, strażak) oraz za skuter wodny;)
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 15
tech984 dodano: 28.03.2014, 12:23
VCS lepsze od LBS, kto sie zgada łapka w górę
+ +2 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 15
pawel92r dodano: 31.03.2014, 02:20 | Edytowano 1 raz. Ostatnio: 31.03.2014, 02:20
ciekawe czy osoby "żebrzące" o plusy będą się dalej tak szybko mnożyc jak ma to miejsce teraz...
+ -2 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 20
Marseo dodano: 02.04.2014, 20:07
Bardzo dobra recenzja
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 18
Danny222 dodano: 21.04.2014, 16:02
Dobry artykuł.
+ +3 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[31.61.***.***]
skipper dodano: 16.06.2014, 11:54
beznadzieja wogle się nie loguje
+ -3 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
grenpay dodano: 18.07.2014, 14:50
Spoko recenzja
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 27
adrianhonda1 dodano: 21.07.2014, 11:47
Tylko czekać, aż gra pokroju VCS pojawi się na nowej generacji konsol i na kompach.
+ +2 - [Cytuj] [Odpowiedz]
[83.11.***.***]
Freej dodano: 24.12.2014, 12:50
Świetna gra.Kupiłem ją na PS2 i przeszłem 3 razy.Moja ocena to 9/10.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 22
adacho dodano: 18.06.2014, 22:31
Ciekawa recenzja.
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 16
JaneG99 do adacho dodano: 25.12.2014, 20:13
tag
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 19
Diego Mendez dodano: 16.01.2015, 23:48
nie no jak wyjdzie nasteona czesc to juz musi byc cudo
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 21
Hubinatron dodano: 19.02.2015, 15:13
Niby fajne, ale myślicie czy warto było by kupić psp dla tej i innych gier ?
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
MasterHubrix dodano: 17.04.2014, 13:03
Nie jestem wielkim fanem Stories ale na tablecie z Androidem można sobie Fajnie Pograć Polecam
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 40
alicjaess do MasterHubrix dodano: 13.09.2015, 12:56
Vice City Stories jest na Androida? Od kiedy? Chyba że chodzi Ci o jakiś emulator.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 17
RygielV3 dodano: 13.09.2015, 12:17
Nie grałem w żadną część "Stories" co bardzo żałuję :/ Mogli by zrobić je na PC :3
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 40
alicjaess do RygielV3 dodano: 13.09.2015, 13:00
Mogliby, jednak w sumie VCS jak i samo LCS były robione chyba z myślą o PSP, patrząc na gameplaye, wydają się one być nagrywane z małą rozdzielczością. :) Nie wyobrażam sobie tych części na PC. PC ma duże rozdzielczości a takie PSP na przykład... nie bardzo. :) Na PS2 się nie wypowiem, bo to zależy trochę od telewizora, ale chyba jest podobnie, że coś przeniesione z małego ekraniku PSP na PS2 nie jest miłe. Jednak chciałabym kiedyś zagrać na PC, słyszałam o jakimś modzie, który dodaje tekstury, mapę VCS, i chyba nawet misje. :)
+ +1 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 15
""*_GTA_Dragon_*"" do alicjaess dodano: 17.10.2015, 16:52
Jest taki mod, dodaje on niestety jedynie 13 misji (jak na razie! - beta 3).
Gram ostatnio w niego, oglądałem też gameplay'e z PSP. Według mnie ta gra (jak na tamte czasy) jest ekstra.... Grając w nią można jednak zauważyć, że była ona robiona jedynie z myślą o PSP, chyba właśnie dlatego nie ma oficjalnej wersji na PC. Polecam jednak ten mod jak i samo grę!
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 40
alicjaess do ""*_GTA_Dragon_*"" dodano: 14.02.2016, 11:38
Na emulatorze też ładnie śmiga :)
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 16
bartek2016gta dodano: 14.03.2016, 20:54
Jedna z fajniejszych części GTA.. nic dodać , nic ująć.
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]
 
Poziom: 6
Szym900 dodano: 26.01.2017, 11:42
Moja ulubiona gra z serii
+ 0 - [Cytuj] [Odpowiedz]

Komentarze (27 opinii) Skomentuj

Znajdź nas w sieci



X

Informujemy, że strona www.gta.net.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies . W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.