Forum - GTA: Episodes from Liberty City - EFLC tnie się przy 60 FPS

Stasiu Ochroniarz OFFLINE Czytelnik
Poziom: 20
Napisanych postów 82 Aktywność na stronie 1350
Dołączył: 23.03.2009
+ 0 - dodano: 01.02.2017, 17:37 #1
Cześć. Mam problem z GTA EFLC. mam komputer pozwalający na grę przy 60 FPS-ach (oczywiście ze spadkami, ale to szczegół), jednak nawet przy tych 60 klatkach gra nie chodzi płynnie, tzn. odczuwalne są przycięcia. Gdy Vsync jest włączony, czyli synchronizacja pionowa, to maksymalny osiągany poziom klatek jest 55 FPS lecz gra i tak się przycina. W GTA V synchronizacja pionowa była lekarstwem na płynność, lecz w EFLC to nie pomaga. Moja konfiguracja poniżej:

i5-6600K 3.5 GHz
GTX 1060 6GB
8GB RAM DDR4
Dysk SSD + HDD
do góry
omosquito Moderator OFFLINE Administrator
Poziom: 37
Napisanych postów 79 Aktywność na stronie 7091
Dołączył: 16.03.2016
+ 0 - dodano: 02.02.2017 10:37 #2
Mam podobnie, ale przy zbyt dużej ilości FPS. Gdy w RivaTuner ustawie limit na 170 too jest ok. Gdy jednak wyłącze limiter to gra zaczyna lagować. Gta jest jedyną grą, która się u mnie tak zachowuje. Może zainstaluj np. RivaTuner i zamiast v-sync daj jakąś wartość w polu limit. Nie mówię, że na 100% pomoże, ale warto spróbować.
do góry
AstonMartin_X Uploader OFFLINE Administrator
Poziom: 18
Napisanych postów 19 Aktywność na stronie 1121
Dołączył: 13.01.2017
+ 0 - dodano: 05.02.2017 01:02 #3
A próbowałeś pzeinstalować grę?
do góry
Stasiu Ochroniarz OFFLINE Czytelnik
Poziom: 20
Napisanych postów 82 Aktywność na stronie 1350
Dołączył: 23.03.2009
+ 0 - dodano: 08.02.2017 20:10 #4

AstonMartin_X napisał:

A próbowałeś pzeinstalować grę?


Jest świeżo zainstalowania. A komputer jest całkiem nowy, dopiero co go złożyłem.

omosquito napisał:

Mam podobnie, ale przy zbyt dużej ilości FPS. Gdy w RivaTuner ustawie limit na 170 too jest ok. Gdy jednak wyłącze limiter to gra zaczyna lagować. Gta jest jedyną grą, która się u mnie tak zachowuje. Może zainstaluj np. RivaTuner i zamiast v-sync daj jakąś wartość w polu limit. Nie mówię, że na 100% pomoże, ale warto spróbować.


Mam MSI Afterburner i tam mi się dodatkowo też zainstalowała RivaTuner. Zobacze co da się tam ustawić. Najlepsze jest to że w GTA V V-Sync działa idealnie, płynność jest znakomita, a w EFLC dalej są przycięcia. Nie wiem jak GTA IV bo nie posiadam.
do góry
Stasiu Ochroniarz OFFLINE Czytelnik
Poziom: 20
Napisanych postów 82 Aktywność na stronie 1350
Dołączył: 23.03.2009
+ +1 - dodano: 16.02.2017 23:58 #5
Cześć. Chciałem tylko powiedzieć, że problem z płynnością rozwiązuje włączenie VSync z poziomu panelu sterowania nVidia. Niestety gra wtedy ładuje się okropnie długo. Wszystkie ekrany wczytywania są bardzo długie. Zapewne istnieje jakieś powiązanie pomiędzy klatkami a szybkością ładowania. Bo bez VSync ekrany ładowania mają po 300 fpsów, a VSync jednak ogranicza to do 60. Dziwne to bardzo. W ogóle ta gra jest beznadziejnie zoptymalizowana, bo żeby dzisiejsze komputery nie pozwalały na osiągnięcie pozytywnych wrażeń z tej gry to to jest porażka.
do góry
omosquito Moderator OFFLINE Administrator
Poziom: 37
Napisanych postów 79 Aktywność na stronie 7091
Dołączył: 16.03.2016
+ 0 - dodano: 17.02.2017 03:01 #6
Czyli częściowo miałem rację mówiąc ustaw jakiś limit. U ciebie limit równo 60 FPS jednak nie przez Riva Tuner a a przez synchronizację pionową pomógł. (Synchronizacja pionowa to zsynchronizowanie liczby kaltek z odświerzaniem monitora, czyli w 90 % przypadków właśnie 60) Dzięki że wpadłeś i napisałeś co pomogło, nie każdy to robi :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 17.02.2017 o godz. 03:02

do góry
Przeglądają temat

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

X

Informujemy, że strona www.gta.net.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies . W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.