Forum - GTA IV - Co to jest VSync?

sufler Świeżak OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 10 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 18.10.2008
dodano: 26.01.2009, 16:08 #1
Witam!
Po zainstalowaniu do gta 4 patcha v2 w menu graficznym pojawiła się opcja VSync on/off. Mam pytanie. Co ta opcja zmienia i czy na komputerze co już gta IV się tnie lepiej żeby była włączona czy wyłączona?
+ 0 -
do góry
makaays Nowicjusz OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 3 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 21.10.2008
dodano: 26.01.2009 16:55 #2
Poczytaj w Wikipedii o V-sync:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Synchronizacja_pionowa
+ 0 -
do góry
dawidadidadi Kieszonkowiec OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 322 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 09.12.2008
dodano: 26.01.2009 17:01 #3
czyli z włączonym Vsync jest lepsza jakość?
+ 0 -
do góry
Demcik Kierowca OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 34 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 22.04.2008
dodano: 26.01.2009 17:30 #4

Cytat:

Przy wyłączonej synchronizacji zazwyczaj można zauważyć błędy obrazu.

Na moje VSync generuje FPS takze z karty graficznej i gdy go wylaczymy moga wystepowac bledy.

Nie wiem czy dobrze to napisalem ale tak mi sie wydaje. Jedno jest pewno ... najlepiej miec to wlaczone! ;)
+ 0 -
do góry
Nevitro Kieszonkowiec OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 449 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 05.07.2008
dodano: 26.01.2009 18:51 #5
No u mnie to wydajność spada kiedy jest to uruchomione... GTX 260 jakby co.
+ 0 -
do góry
cyfrowski Zwiadowca OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 778 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 24.06.2006
dodano: 26.01.2009 18:55 #6
Vsync - synchronizacja pionowa
Czasem poprawia krawędzie.
Jeżeli masz włączony vsync i rozdziałke 1280x1024 65Hz będziesz miał ograniczenie do 65fps itd.
+ 0 -
do góry
mcks_owsky Księgowy OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 212 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 06.12.2008
dodano: 26.01.2009 20:01 #7
Tylko że mając monitor LCD to nawet jak wyłączy vsync, a odświeżanie ma 75hz, to monitor i tak wyświetli max. 75fps.

Wiem - w CS działa to inaczej, ale mówię, jak jest.
+ 0 -
do góry
nitek44 Zwiadowca OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 580 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 22.07.2007
dodano: 26.01.2009 21:20 #8
Chodzi o to, że na monitorze gdy masz więcej FPS niż ilość Hz, to przy ruszaniu kamerą widzimy takie paski poziome. Jak jest włączone v-sync to liczba klatek jest ograniczona do liczby Hz, tak abyś nie widział tego błędu.
Włączenie tej opcji sprawia, że gra może być mniej płynna bo miejscami możesz mieć normalnie więcej FPS, a tak to ogranicza :P
+ 0 -
do góry
Nevitro Kieszonkowiec OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 449 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 05.07.2008
dodano: 27.01.2009 15:22 #9
Nitek44 - u mnie akurat tylko podczas loadingu mam 3000 fps ^.^
A tak - to tylko przeszkadza (w bechmarku odejmuje mi 2 fpsy :/ )
+ 0 -
do góry
Kacper Spec od wybuchów OFFLINE The Lost MC
Poziom: 25
Napisanych postów 4417 Aktywność na stronie 2586
Dołączył: 09.12.2008
dodano: 28.01.2009 15:29 #10
A ja mam 700-800 fps  8) (jak patrzę na morze)

Co do tematu to mi gra lepiej działa z tym całym V-Sync.
+ 0 -
do góry
cyfrowski Zwiadowca OFFLINE Czytelnik
Poziom: 16
Napisanych postów 778 Aktywność na stronie 820
Dołączył: 24.06.2006
dodano: 28.01.2009 15:42 #11

gadius01 napisał:


A ja mam 700-800 fps  8) (jak patrzę na morze)

Co do tematu to mi gra lepiej działa z tym całym V-Sync.


Lepiej bez synca, no chyba, że nie potrzebujesz więcej jak 40fps.
Błąd fraps z tym 700-800.
+ 0 -
do góry
Przeglądają temat

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

X

Informujemy, że strona www.gta.net.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies . W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.